- Ulubiona drużyna: Eagles
- Ulubiony zawodnik: Dawkins!
Wybaczcie przerwę, ale już wracam do dalszej prezentacji. Dzisiaj co prawda jeszcze krócej, ale od jutra mam nadzieję wrócić do tępa z początku serii.
Offensive Linemans
Vadal Alexander, Senior, LSU
Wzrost 6 ft 5 in (1.96 m)
Waga 326 lb (148 kg)
Potężnie zbudowany OL z LSU. W NFL wydaje się odrobinę zbyt wolny do gry jako OT. Posiada olbrzymie doświadczenie (blisko 50 meczów jako LG i RT). Świetnie sprawdza się przy pracy nad ścieżkami do gry dołem. Jeden z najsilniejszych zawodników na swojej pozycji.
Bardzo masywny zawodnik, aż nazbyt. Żeby odnieść sukces w NFL będzie musiał stracić kilka kilogramów. Na pewno jeden z najciekawszych zawodników, z umiejętnościami żeby zacząć sezon jako starter. Raczej zniknie z tablicy w drugiej rundzie, ewentualnie na początku trzeciej.
Willie Beavers, Senior, Western Michigan
Waga 321 lb (146 kg)
Nominalny LT, ale w NFL nie widzę go w tej roli. Jestem zdania, że w NFL częściej będziemy go oglądać na pozycji guarda. Silny i sprawny fizycznie zawodnik. Mający na koncie dobre zawody choćby przeciwko takim graczom jak: Joey Bosa czy Shilique Calhoun.
Braki w technice i coś co można nazwać jako brak kontroli nad ciałem, zagubienie w szybszych akcjach. Wypychają go z grona najlepszych dostępnych zawodników. W tej chwili solidny zmiennik, z którego jest szansa że coś dobrego może wyrosnąć. Zawodnik na piątą rundę.
Caleb Benenoch, Junior, UCLA
Waga 311 lb (141 kg)
Ma za sobą udany sezon dla UCLA, dobre, warunki fizyczne, duży potencjał.
Tutaj mamy chyba największy problem tego zawodnika. Gracz który może być starterem powiedzmy za dwa, trzy sezony ale nie teraz. Za słaby fizycznie, braki techniczne. Wymaga dużo pracy, ale jeśli trafi pod dobre skrzydła z tej mąki powinien być chleb. Myślę że wybór w okolicach 5 rundy z uwagi na dobrą postawę na Scouting Combine byłby adekwatny.
Joe Cheek, Senior, Texas A&M
Waga 316 lb (143 kg)
Zawodnik o którym za wiele się nie mówi. Ma dobre warunki fizyczne, przyzwoitą siłę.
Cheek słabo radzi sobie w grze 1 – 1. Ciężko jest napisać o nim cokolwiek więcej, nie był na pewno wyróżniającym się zawodnikiem, a jego obecność na Scouting Combine wynikała przede wszystkim z co najwyżej średniej jakości konkurentów w roczniku. Ciężko będzie mu znaleźć zespół w drafcie, a jeżeli już to nie spodziewałbym się go przed siódmą rundą.
Shon Coleman, Junior, Auburn
Wzrost 6 ft 6 in (1.98 m)
Waga 307 lb (139 kg)
To będzie jego drugi draft, dwa lata temu to właśnie Coleman wraz ze swoją mamą zapowiedział wybór Aarona Donalda do Rams. Ta historia ściśle wiąże się z wygraną przez niego walką z białaczką. Coleman ze względu na chorobę, musiał na dwa lata opuścić ligę akademicką. W efekcie do draftu przystępuję dopiero w wieku 25 lat.
Ze względu na uraz kolana nie mógł wystąpić w Senior Bowl, a jego występ na Scouting Combine ograniczony był do minimum. Mimo wszystko w drafcie powinien się wysoko. Wysoka etyka pracy, dobra technika niezłe warunki fizyczne stawiają wśród najlepszych w roczniku. Na pewno jego organizm jest wyniszczony i osobiście bałbym się go wybrać przed czwartą, piątą rundą. Ma jednak historię która podoba się ludziom, jestem więc skłonny przychylić się do opinii że do zespołu trafi w trzeciej rundzie.
Jack Conklin, Junior, Michigan State
Waga 308 lb (140 kg)
Dużo od jego miejsca w drafcie zależeć będzie od wyników badań. Problemy z kolanem zachwiały pozycją Conklina, który gdyby był zdrowy mógłby trafić do top-10. Na jego plus na pewno przemawia olbrzymia siła, duże doświadczenie i
pracowitość.
O Counklinie słychać skrajne opinie od jednego z najlepszych zawodników dostępnych tym roku, po takie które określają go jako mocno przecenianego. Druga sprawa, że eksperci nie są w stanie dojść do konsensusu odnośnie pozycji na jakiej Counklin sprawdzi się w NFL. Słychać równie wiele głosów, że będzie dobrym LT jak i te sugerujące zmianę na RT, a nawet L/RG. Jeśli ocena medyczna wypadnie pomyślnie, zawodnik do top-20.
Fahn Cooper, Senior, Ole Miss
Wzrost 6 ft 4 in (1.93 m)
Waga 303 lb (137 kg)
Cooper przeniósł się do Ole Miss z Bowling Green I zaliczyły niezły sezon w parze z Laremym Tunsilem. Dobra gra w czasie West-East Shrine podniosła jego notowania.
Jeśli jednak sięgniemy pamięcią do sezonu, to jednak wyraźnie było widać różnicę między nim, a Tunsilem. Nie ta klasa zawodnika, nie ta szybkość, technika, atletyzm. Myślę że podobnie będzie w NFL, zmiennik i nic po za tym. Taki solidny wybór na szóstą rundę.
Joe Dahl, Senior, Washington State
Waga 304 lb (138 kg)
Bardzo ciężki do ocenienia zawodnik. Uchodził za jednego z bardziej niedocenianych, ale na Senior Bowl dawał się zdecydowanie zbyt często dominować. Spore doświadczenie jako LT i LG.
Z drugiej strony problemy z kolanami, gdzieniegdzie pojawiające się głosy, że nie jest lubiany w szatni. Też nie pomagają mu podnieść notowań w drafcie. Jeżeli mam być całkowicie szczery, to nie widzę tego ukrytego potencjału. Raczej materiał nad którym trzeba jeszcze dużo pracować. Chciałoby się powiedzieć, że to raczej UFA, ale kto wie może któryś z zespołów spróbuje obudzić drzemiący w nim talent i spróbuje go wybrać wyżej jako obiecującego G.
Taylor Decker, Senior, Ohio
Wzrost 6 ft 7 in (2.00 m)
Waga 310 lb (140 kg)
Dwumetrowy zawodnik, jeden z nielicznych który nie zawiódł w Ohio w ubiegłym sezonie. W NFL zapewne czeka go zmiana pozycji. Praktycznie wszyscy są zgodni, że na LT jest odrobinę za wysoki. Jeden z najsilniejszych zawodników, bardzo dobrze radzący sobie 1-1.
Problem stanowią braki techniczne i kłopoty z Konami. Podobnie jak w przypadku Conklina kluczowy tutaj zapewne będzie raport medyczny. Podobnie jednak jak w przypadku zawodnika Michigan State, tak w przypadku Deckera top-20 wydaje się być jego miejscem w drafcie.
Spencer Drango, Redshirt Senior, Baylor
Waga 315 lb (143 kg)
Swoją karierę w OL zaczynał jako C, ale większość meczy dla Baylor rozegrał już jako LT. Dominował właściwie nad każdym obrońcą na którego przyszło mu grać. Na Senior Bowl potwierdził dobrą dyspozycje we wspieraniu gry biegowej, gorzej wypadł kiedy musiał stanąć naprzeciw dynamicznych pass-rusherów. Koledzy z szatni i trenerzy wypowiadają się o nim w samych superlatywach.
Właściwie pewne jest, że w związku z brakami szybkości w NFL będzie grał jako G. I na tej pozycji wydaje się jednym z najciekawszych, albo wręcz najciekawszym rozwiązaniem. Zupełnie szczerze, nie będę zdziwiony widząc jego wybór tak w pierwszej jak i w trzeciej rundzie.
Parker Ehinger, Senior, Cincinnati
Waga 310 lb (142 kg)
W czasie swojej kariery w lidze akademickiej grał chyba na każdej pozycji oprócz C. Dzieki dużej sile fizycznej, niezłej szybkości i technice sprawdzał wszędzie wypadał nieźle.
Jego podstawowy problem to brak doświadczenie w pro-style offense. Na żadnej z pozycji na której grał nie wypadał też nad wyraz dobrze. W NFL raczej tym zapchajdziury. Wielkich szans na wybór nie ma, moim zdaniem UFA.
Joshua Garnett, Senior, Stanford
Waga 312 lb (133 kg)
Wspominałem, że uwielbiam OL Stanfordu? Ciężko im cokolwiek zarzucić, są silni, szybcy, mają odpowiednią budowę ciała i świetną technikę. Nie bez powodu, jest to formacja uznawana za jedną z najlepszych w NCAA.
Ciężko jest znaleźć coś do czego mógłbym się w tym wypadku przyczepić. Może mógłby odrobinę szybciej reagować na zmieniającą się sytuację na boisku. Ale jeśli mam wskazać OL mogących zrobić różnicę to Garnett, na pewno będzie wśród nich. Zdecydowanie nie będę zdziwiony widząc jego wybór w drugiej rundzie.
Darrell Greene, Senior, San Diego State
Wzrost 6 ft 3 in (1.90 m)
Waga 321 lb (146 kg)
Zawodnik którego miałem okazję widzieć w zaledwie jednym meczu – Hawai Bowl. To były dobre zawody ze strony całego San Diego State, ale Greene nie wyróżnił się w nich jakoś szczególnie. Owszem na tle przeciętnych przeciwników wydawał się silnym graczem, ale w żadnym wypadku nie dominującym przeciwnika.
I pewnie miałby szansę dostać szansę w drafcie, ale ponieważ do swojej przeciętności dołożył problemy z agresją (został zawieszony na 5 meczów przez drużynę z tego powodu). Osobiście nie ryzykowałbym wybierania go w drafcie.
Joe Haeg, Senior, North Dakota State
Waga 304 lb (138 kg)
Nietypowy zawodnik, Haeg nie ma ani wielkiej siły, jego umiejętności techniczne wymagają pracy, ale wyróżnia się szybkością reakcji i umiejętnością podejmowania decyzji. Na pewno materiał na niezłego zawodnika.
Znany jest z dużej pracowitości, tak w meczach gdzie nigdy nie odpuszcza, jak i pracy na treningach. Bardzo ciekawa opcja dla zespołów, które mają silne ale starzejące się OL. Jeśli dać mu czas i dobrych mentorów to za 2-3 lata może być z niego niezły starter jako RT/LT. Myślę ze piąta runda draftu to odpowiednie miejsce, żeby po niego sięgnąć.
Jerald Hawkins, Junior, LSU
Waga 305 lb (138 kg)
Kolejny rozwojowy zawodnik, o niezłych predyspozycjach, ale również dużych brakach. Tak, też widziałem mock drafty gdzie jest wybierany w drugiej rundzie. Ale przez cały sezon nie widziałem nawet jednego meczu, przeciw topowej DL w której to Hawkins zdecydowanie zdominował rywala. W zasadzie równie ciężko byłoby wskazać mecz gdzie to on został wgnieciony w ziemię, tyle że jak dla mnie to ciut za mało na drugi dzień draftu.
Zdecydowanie nie widzę go jako startera na już i jestem zdania że za szybko odszedł z ligi akademickiej. Tak jak w poprzednim przypadku, szanse na bycie dobrym zawodnikiem w przyszłości. Ale wpierw musi włożyć dużo pracy na siłowni, żeby móc mierzyć się z DL w NFL. Również i Hawkinsa widziałbym w piątej rundzie.
Germain Ifedi, Redshirt Junior, Texas A&M
Waga 324 lb (147 kg)
Po Joeckel’u, Matthews’ie I Ogbuehi’m robię się sceptyczny, kiedy słyszę o kolejnym LT z Texas A&M mającym zdominować NFL. Myślę, że nie tylko ja oczekiwałem po każdym z nich więcej. Ifedi lansowany jest jako zawodnik z potencjałem nawet na pierwszą rundę draftu. Chociaż tym razem, częściej pojawią się znaki zapytania.
O ile nie można odmówić mu siły, o tyle wydaje się zbyt ociężały do gry jako LT. Przez większość postrzegany jest jako wszechstronny, silny guard. Zaryzykuję i dam mu rekomendację na drugą rundę.
Dominick Jackson, Senior, Alabama
Waga 313 lb (142 kg)
Na uwagę zasługuje już chociażby z tego powodu, Nick Saban zdecydował się go pozyskać na zasadach JUCO transfer. Trener Alabamy wykorzystuje to instytucje właściwie tylko w celu wzmocnienia pierwszego składu o naprawdę wyróżniających się zawodników. Dlatego w przypadku Jacksona mocno zastanawia sezon 2014, który spędził jako rezerwowy.
Silny i dobrze zbudowany zawodnik, będący ważnym elementem układanki mistrzowskiej Alabamy. Chociaż na poziomie NFL wydaje się zbyt wolny do grania na zewnątrz OL. Ciekawa opcja zawodnika, który może okazać się starterem w późniejszych rundach. Na tę chwilę, okolice szóstej rundy, wydają mi się najwłaściwsze.
Tyler Johnstone, Senior, Oregon
Waga 301 lb (131 kg)
Pamiętacie Michaela Bennetta DT Ohio, którego wielu z nas widziało w pierwszej/drugiej rundzie ubiegłorocznego draftu, a który ostatecznie został wybrany dopiero w szóstej? Tutaj spodziewam się podobnej historii, świetne warunki fizyczne, olbrzymia siła, dobra technika. I bardzo rozbudowana karta u lekarza.
Jeżeli będzie zdrowy materiał na startera, ciężko znaleźć coś w czym ustępuje topowym OL w tegorocznym drafcie. Jednak w tym wypadku jego podatność na odnoszenie kontuzji jest tak wysoka, że spycha go do ostatnich rund draftu. Życzę temu chłopakowi jak najlepiej, ale moim zdaniem szósta runda.
Nila Kasitati, Senior, Oklahoma (G)
Waga 307 lb (139 kg)
Dość niepozorny zawodnik, nie wygląda na przesadnie silnego, jego budowa ciała może budzić zastrzeżenia. Lepiej prezentuje się na boisku, dobrze podejmuje decyzje, szybko reaguje i wykorzystuje swoje atuty.
Nie jestem pewien, czy to materiał na startera w NFL od zaraz. Prędzej zawodnik z potencjałem na odgrywanie większej roli w przyszłości. Na tę chwilę szósta runda.
Denver Kirkland, Junior, Arkansas
Waga 335 lb (152 kg)
Przesunięty przed sezonem na LT, ale w NFL zdecydowanie czeka go powrót do środka OL. Wielki, potężny, silny i wolny, zdecydowanie za wolny. Tak wiem, że to pomaga graczom OL, ale trzeba mieć w tym umiar.
Jeśli ten projekt ma się udać, to Kirklanda czeka ogrom pracy. Jest surowy technicznie, zbyt ociężały. Typowany na przełom trzeciej i czwartej rundy. Chociaż moim zdaniem to dla niego i tak za wcześnie.
Alex Lewis, Senior, Nebraska
Waga 312 lb (142 kg)
Ten rocznik jest mało szczęśliwy dla OL, wielu z dużym potencjałem i umiejętnościami, jednak praktycznie każdy z szeregiem problemów. Tak jest i tym razem, nie są to jednak w tym wypadku problemy zdrowotne. Lewis spędził 45 dni w areszcie, w ramach wyroku za pobicie do nieprzytomności żołnierza sił powietrznych. Nie pomoże w tej sytuacji doskonałe technika, siła i niezła prędkość. Taka historia w aktach wyrzuca go z grona najbardziej pożądanych zawodnik, a jestem wręcz przekonany, że dla części zespołów jest on po prostu niewybieralny.
Zawodnik gotowy do gry w NFL właściwie od zaraz, zaryzykowałbym nawet tezę że nadaje się na startera jako LT. Wątpię jednak że ktokolwiek zaryzykuje jego wybór wcześniej niż w piątej rundzie.
Tyler Marz, Senior, Wisconsin
Waga 316 lb (143 kg)
Nierówno grający zawodnik, mecze bardzo dobre przeplata słabymi. Na pewno nie należy na niego patrzeć jako LT, jest zbyt wysoki na tę pozycję i bardziej mógłby przeszkadzać niż pomagać. Ma jednak na tyle dobrą siłę, dynamikę i technikę, że szkoda byłoby go przesuwać do środka OL.
Zaryzykowałbym stwierdzenie że jest gotowy do gry w NFL od pierwszego tygodnia. Osobiście upatruję w nim jednego z kandydatów do steala. Byłbym skłonny wybrać go w trzeciej rundzie, ale jeżeli chodzi o typowanie stawiam piątą.
Connor McGovern, Redshirt Senior, Missouri
Waga 306 lb (139 kg)
Słabsza postawa jego zespołu, odbiła się na jego osobistych notowaniach. Bardzo atletyczny zawodnik, jeden z najsilniejszych w drafcie. Z dobrej strony pokazał się na Senior Bowl.
Tak jak wspomniany powyżej Marz jest jednym z bardziej niedocenianych OT, tak McGovern może uchodzić za jednego z najbardziej niedocenionych G. Obu zawodników cechuje naturalna lekkość w grze, ma się wrażenie, że grają na swoich pozycjach od zawsze a ich ruchy są naturalne. Moje przewidywania co do miejsca w drafcie są analogiczne, umiejętności na trzecią rundę, ale zawodnik jest kandydatem do piatej.
Kyle Murphy, Senior, Stanford
Waga 305 lb (133 kg)
Mówiłem, że bardzo lubię OL Stanfordu? Murphy to kolejny, doskonały technicznie, szybki i silny zawodnik. Zna swoje braki i umie odpowiednio zareagować , żeby je zniwelować. Zdecydowanie jeden z lepszych zawodników w grze dołem, trudniej ocenić jego pass-protection bo całą ofensywa Stanfordu ustawiona jest na grę biegową. Chociaż w obu aspektach spisywał się dobrze w czasie Senior Bowl.
Jego notowania obniża kontuzja która mocno ograniczyła jego występ w czasie Scouting Combine. Jeśli przyłoży się do treningów i polepszy pracę nóg nie wykluczam, że może okazać się niezłym LT. Na tę chwilę widzę w nim gotowego do gry od zaraz RT. Druga, trzecia runda będzie dla niego dobrym miejscem.
Stephane Nembot, Redshirt Senior, Colorado
Waga 322 lb (146 kg)
Potężnie zbudowany, dobre proporcje ciała, niezła siła. Tyle dobrego, za wolny, zbyt surowy technicznie.
Na tą chwilę jedyne jego plusy wynikają z jego wrodzonych warunków, to na pewno sporo, bo jest na czym pracować.
Ale ciężko mi sobie wyobrazić Nembota przeciwko DL na poziomie NFL. Szósta, albo nawet siódma runda to moim zdaniem szczyt tego czego może teraz oczekiwać.
Rees Odhiambo, Redshit Senior, Boise State
Waga 314 lb (142 kg)
Odhiambo jest z pochodzenia Kenijczykiem, który karierę z footballem rozpoczął dopiero na poziomie szkoły średniej. Świetne warunki fizyczne, proporcje ciała i imponująca siła fizyczna zwróciły uwagę wielu osób. Bardzo dobrze radzi sobie przy robieniu miejsca niezbędnego do gry biegowej.
Bogata historia kontuzji spycha go w dół rankingów. Musi również włożyć sporo pracy w kwestie techniczne. Na tę chwilę zawodnik na szóstą rundę.
Alex Redmond, Junior, UCLA
Waga 294 lb (133 kg)
Szybki, z przyzwoitą techniką, ale brakuje mu siły i doświadczenia. Powinien wrócić na jeszcze jeden sezon na uczelnie i poprawić swoje braki.
Kolejny guard z potencjałem, ale nie gotowy jeszcze do gry w NFL. Podobnie jak w pozostałych przypadkach nic powyżej szóstej rundy.
Dominique Robertson, Redshirt Senior , West Georgia
Waga 324 lb (147 kg)
Spore zaskoczenie, zawodnik z Division II zaproszony na Scouting Combine i nie pokazał tam nic nadzwyczajnego.
Jeżeli miałbym wskazać jakieś jego dobre strony, to jedyne co mi przychodzi do głowy to brak poważnych kontuzji. I to właściwie tyle, absolutnie niczym nie wyróżniający się zawodnik, będę bardzo zdziwiony jeśli czeka go coś innego niż UFA i co najwyżej practice squad.
Brandon Shell, Redshirt Senior, South Carolina
Waga 333 lb (151 kg)
Kolejny LT który może zapomnieć o grze na tej pozycji w NFL. Może RT, ale raczej guard. Potężnie zbudowany, bardzo silny zawodnik. Jeśli chodzi o umiejętności techniczne, to chyba najlepiej określić je jako nie odstające od środka stawki.
Zdecydowanie za wolny, zbyt ociężały na grę po bokach OL. Dużo ciekawiej powinien sobie radzić wewnątrz jej. W tej chwili wartościowy, wszechstrony beckup. Myślę że znajdzie zespół gdzieś w granicach piątej, może szóstej rundy.
Pearce Slater, Senior, San Diego State
Waga 301 lb (137 kg)
Bardzo silny, wyglądający niczym wycięty ze wzorca idealny RT. Dobrze wygląda też jeżeli przyjrzymy się jego szybkości, pracy nóg.
Nie chcę za bardzo wypowiadać się o jego grze, San Diego State nie ma wielu okazji do gry z silnymi zespołami akademickimi, a sam zawodnik spędził w tym zespole tylko dwa sezony (dołączył jako JUCO transfer). Myślę że wart ryzyka i sprawdzenia gdzieś w szóstej rundzie.
Jason Spriggs, Senior, Indiana
Waga 301 lb (137 kg)
Chyba najcichsze nazwisko wśród topowych OT. Zaryzykowałbym stwierdzenie, że obok Conklina i Deckera najpoważniejszy kandydat do trzeciego miejsca wśród graczy z rocznika. Uznany za najlepszego OL podczas Senior Bowl.
Ma doskonałe warunki fizyczne, jest szybki, nie można nic zarzucić jego pracy nóg. Jeśli można by się do czegoś przyczepić, to do konieczności poprawy techniki użytkowej. Ciekawa opcja zarówno dla zespołów szukających LT albo RT. Jak dla mnie pierwsza runda.
Ronnie Stanley, Redshirt Junior, Notre Dame
Waga 312 lb (142 kg)
Już rok temu spokojnie znalazłby się wśród 10 najwyżej wybranych graczy w drafcie, śmiem twierdzić że byłby nawet najwyżej wybranym OL. Zawodnik kompletny silny, dużo myślący na boisku, wspaniały technicznie, doskonała praca nóg.
Jeżeli mam się do czegoś przyczepić to chyba tylko przeciętnego Scouting Combine i tegorocznego meczu przeciwko Clemson, gdzie Shaq Lawson postawił mu naprawdę trudne warunki. Z dwójki topowych LT, wyżej cenię Stanleya. Myślę że spokojnie znajdzie zespół w pierwszej dziesiątce draftu.
John Theus, Senior, Georgia
Waga 313 lb (142 kg)
W 2012 trafił do Freshman All American, i ciężko znaleźć aspekt który rozwinął od tego czasu. Znacie pewnie ten typ ze szkoły, dobrze pokazuje się na pierwszych zajęciach i jedzie na opinii. Ten opis najbardziej pasuje mi do Theusa.
Przeciętna siła, szybkość, technika. Plusy? Jest wielki. Dalej postrzegany jako gracz na trzecią rundę. Ja rozważałbym go najwcześniej w piątej.
Joe Thuney, Redshirt Senior, N.C. State
Waga 304 lb (138 kg)
Silny, bardzo dobrze pracujący nogami nominalny LT. Chyba najkrótsza charakterystyka dla Thuneya brzmiała by solidny i wszechstronny.
Materiał może nie na gwiazdę, ale na startera w NFL. Trochę nie doceniany, brak mu czegoś co podniosło by drużynę na poziom wyżej. Zawodnik na czwartą, może piątą rundę.
Cole Toner, Senior, Harvard
Waga 306 lb (139 kg)
Już mówiłem, że lubię absolwentów Harvardu trafiających do NFL. Wysoka etyka pracy, inteligencja, to cechy, które moim zdaniem zapewniają co najmniej pewien solidny poziom. Toner dodatkowo może pochwalic się dobrymi warunkami fizycznymi i niezłą technika.
Na Senior Bowl nie błyszczał, ale i nie odstawał. Na pewno gra dla mniejszej uczelni każe zachować pewną rezerwę. Jestem jednak zdania, że warto go sprawdzić choćby w roli zmiennika. Dobre Scouting Combine może go wynieść nawet do czwartej rundy, dla mnie osobiście bardziej coś między piątą a szóstą.
Sebastian Tretola, Senior, Arkansas
Waga 314 lb (142 kg)
Uważa się, że oprócz duety RB, to właśnie Tretola miał największy wpływ na skuteczną grę biegową Arkansas. Masywny, dobrze blokujący, bardzo silny zawodnik.
Duże zastrzeżenia, budzi jego dojrzałość fizyczna. Mocno wahająca się waga, sprawia że w jednym meczu wygląda bardzo dobrze, żeby w kilku kolejnych sprawiać wrażenie ociężałego. Duży potencjał, ale wymagający mądrego prowadzenia. W zależności od aktualnej wagi starter albo dobry beckup. Myślę ze zawodnik gdzieś miedzy trzecią a czwartą rundą.
Laremy Tunsil, Junior, Ole Miss
Waga 310 lb (140 kg)
Główny faworyt do pierwszego wyboru w tegorocznym drafcie. Ma wszystko czego chcecie od LT, siła, proporcje ciała, dynamika, praca stóp, niezła technika. Do tego duże doświadczenie przeciwko topowym DL, z którymi radził sobie co najmniej dobrze.
Dlaczego więc wolę Stanleya od Tunsila? Przede wszystkim ten pierwszy nie sprawiał poza boiskowych problemów. Tunsil został zawieszony przez macierzysta uczelnie, ze względu na podejrzenia o przyjmowania nielegalnych korzyści od agentów. Jego wytłumaczenia, że to zemsta ojczyma, za to że stanął w obronie matki, stawiają kolejne znaki zapytania. Tunsil ma również słabszą od Stanleya technikę użytkową, przez co nie zawsze jest w stanie wykorzystać swój ponad przeciętny atletyzm. W drafcie na pewno top-10 z wielkimi szansami na pierwszy wybór, jednak w moim odczuciu mimo wszystko „dopiero” drugi LT w tegorocznym drafcie.
Landon Turner, Senior, North Carolina
Waga 320 lb (145 kg)
Kolejny bardzo masywny guard w tym zestawieniu. Wyraźnie stracił na wadze bezpośrednio przed Scouting Combine.
Na pewno kolejny silny zawodnik z potencjałem. Ale historia kontuzji, problemy z zachowaniem odpowiedniej wagi w trakcie sezonu. Moim zdaniem wyrzucają go przynajmniej do piątej rundy.
Halapoulivaati Vaitai, Senior, TCU
Waga 320 lb (145 kg)
Doświadczony zawodnik (trzy sezony był starterem), o dobrych warunkach fizycznych i proporcjach. Jednak z wyraźnymi brakami jeśli chodzi o siłę czy technikę.
Dobrze porusza się na boisku, umie wykorzystać słabe strony przeciwnika na swoją korzyść. Raczej nie ryzykowałbym go w roli startera. Zawodnik z potencjałem na trzeci dzień, gdzie w zależności od tego ilu jego konkurentów zniknie przed nim, może równie dobrze zostać wybrany w piątej jak i siódmej rundzie.
Christian Westerman, Redshirt Senior, Arizona State
Waga 298 lb (135 kg)
Jeden z najsilniejszych w tegorocznym drafcie, niezłomny i zwinny. Innymi słowy jeden z najciekawiej zapowiadających się w tym roku guardów.
Jedyny problem jaki ma to braki szybkości, nie przeszkadza to i tak Westermanowi uchodzić za silny wybór drugiego dnia draftu. Druga, bardzo ewentualnie trzecia runda.
Cody Whitehair, Redshirt Senior, Kansas State
Waga 301 lb (137 kg)
Najlepszy guard dostępny w tym roku. Ulepszona wersja Westermana, silniejszy, lepszy technicznie i ma tak potrzebną szybkość. Ostatni sezon spędził jako LT i tam faktycznie czasami odstawał. Jednak w środku OL wydaje się nie do przejścia.
Powrót na pozycję na której czuje się najlepiej, powinien sprawić ze pierwszy sezon w NFL będzie mógł zaliczyć do udanych. Jak dla mnie pierwsza runda.
Avery Young,Redshirt Junior, Auburn
Waga 328 lb (148 kg)
Kolejny dobrze zbudowany zawodnik nie wyróżniający się na boisku. Moim zdaniem nie ma kompletnie żadnego atutu, dającego mu szansę na zostanie starterem w NFL. Może ze względu na wszechstronność i doświadczenia gry zarówno jako RT jak i RG znajdzie się zespół skory dodać go do rotacji.
Jednak zarówno pod względem technicznym jak i fizycznym, czeka go dużo pracy. Nic ponad siódma rundę.
Le'Raven Clark, Redshirt Senior, Texas Tech
Waga 316 lb (143 kg)
Olbrzymi potencjał, bardzo dobre warunki fizyczne, duże doświadczenie jako LT.
Brakuje mu siły i techniki, żeby od zaraz zaczęć sezon w pierwszym składzie. Myślę że jednak jest tym spośród potencjalnych rezerwowych, który najszybciej przebije się na stałe do wyjściowego składu. Myślę, że z wyboru w czwartej rundzie zadowolony będzie zarówno zawodnik jak i jego nowy zespół.