Teraz jest 30 sie 2025, o 21:45

NFL 15/16 SUPER BOWL

Porozmawiajmy o najlepszej futbolowej lidze na świecie
  • Autor
  • Wiadomość

krisow

• Ulubiona drużyna: Carolina Panthers
  • Ulubiony zawodnik: Luke Kuechly

Re: NFL 15/16 SUPER BOWL

Post3 lut 2016, o 16:13

Jako długoletni fan Panthers powiem tak... Nie przeceniałem tak dobrego wyniku, w NFL sporo zależy od terminarza i poza tym post season to inna bajka, jeden mecz, czasem jeden błąd i koniec szans. W miarę upływu sezonu Carolina grała pewnie, ogrywała drużynę za drużyną i nabrali pewności siebie. Newton statystycznie nie był aż tak dobry, ale jego wszechstronność to coś niewiarygodnego. Gra już kilka sezonów i w tym roku na pewno przekonał wszystkich iż stał się elitą. Do obu meczów w play-off podchodziłem z rezerwą, że może teraz stanie się coś niedobrego jak Jake Delhomme sprzed kilku lat: https://www.youtube.com/watch?v=8Agl8P4EQtE Ale nie, Carolina na swoim stadionie była nie do ruszenia i grała pewnie. Gdyby ten finał był na Bank of America Stadium Broncos nie mieli by żadnych szans, ale mimo iż jest na neutralnym terenie dla mnie dalej wielkim faworytem w dalszym ciągu jest team Rivery. Kansas w obronie wyglądało dobrze, pojechali do Pats i nie mogli się dobrać do ich QB. Runda następna i ofensywa Pats nie istniała zdemolowana przez Broncos. Teraz wielu mówi, że ta defensywa może powstrzymać Newtona. Może i powstrzyma na jakimś tam poziomie, ale przecież z New England zagrali wybitnie, a był prawie remis. Ale to wbrew pozorom chyba nie po tej stronie boiska mecz się rozstrzygnie. Defensywa Caroliny niczym nie ustępuje Denver. Manning będzie w tarapatach, zobaczycie. I jeżeli Denver nie będą zdobywać TD nie mają żądnych szans. Bardzo cenię Manninga, fajnie gdyby zdobył tytuł, ale to już chyba o jeden most za daleko. Powinien był wygrać gdy Colts grali z Saints (ten onside kick na początku II połowy!!!), w niedzielę nie da rady. Czy stać go na jakiś mecz typu 350YD, 3TD, 0INT? Oj wątpię, chyba, że to nie będzie potrzebne i Von Miller plus spółka zjedzą OL Panthers... Jak mówiłem miałem wątpliwości przed Divisional Round, przed Championship Round, ale teraz przed Super Bowl jakoś tak jestem pewien wygranej Carolina Panthers. Jeżeli nie, to faktycznie za 10 lat film o tym sezonie wygra Oscara. W roli Peytona - Matthew McConaughey :)
Obrazek
"Keep pounding!"

kaliber

• Ulubiona drużyna: Cincinnati Bengals
  • Ulubiony zawodnik: E.Smith,T.Brady

Post3 lut 2016, o 21:53

Biorąc pod uwagę typowania przedsezonowe to skład tegorocznego SB jest nieco zaskakujący. Ostatecznie Carolina zasłużyła na pewno a Denver z pewną dozą szczęścia również. Wiele kręci się wokół Manninga, to może być jego ostatni mecz i tak jak pisaliście wcześniej, potencjalna wygrana to byłby idealny scenariusz dla Hollywood a Ameryka wręcz kocha takie historie. Biorąc pod uwagę samą stronę sportową to moim zdaniem ten mecz nie ma faworyta. Jeżeli już to minimalnie 51% Carolina. Broncos pokazali potęgę w defensywie a para Miller-Ware może załatwić każdy pocket. Panthers teoretycznie niby wyglądają lepiej ale mają dosłownie zero doświadczenia na takim poziomie a to może być kluczowe grając poza domem a parę akcji nagle nie wyjdzie. Denver mają za sobą wielką wtopę 2 lata temu gdzie dostali po łapach od Seahawks i poszli po rozum do głowy, z drużyna mega ofensywnej w ciągu 2 lat zbudowali najlepszą defensywę w lidze a takie wygrywają mistrzostwa. Za czasów ich sukcesów i wygranych 2 SB całkiem niedawno bardzo im kibicowałem, uwielbiałem zwłaszcza RB Terrela Davisa ale Elway taki "dziadek" też grał super. Kto wie czy Manning mnie pójdzie w jego ślady. Po cichu będę im kibicował ale życzę również Carolinie jak najlepiej, nam wszystkim dobrego meczu i dramaturgii jak sprzed roku (tego się chyba nie da powtórzyć :-).
Bengals nr 1! Ponadto sympatyzuję z Cowboys,Patriots,Lions,Seahawks.

oceansizer

• Ulubiona drużyna: Patriots, Eagles
  • Ulubiony zawodnik: DMac, G.O.A.T, Moss

Post4 lut 2016, o 10:22

W tegorocznym SB spotykają się dwie ekipy, z których Panthers ( jest mi dosyć obojętna ) oraz Broncos ( której szczerze nie znoszę ). Nie będę dyskutował, czy Broncos są w finale zasłużenie, bo w nim są i to się tylko liczy. Mimo antypatii wobec Denver bardzo szanuję Manninga i życzę mu jak najlepiej. Uważam jednak, że to Panthers bardziej zasługują na wygraną. Wspaniała gra Newtona i formacji defensywnej doprowadziła ich do finału, w którym mam nadzieję osiągną sukces ( zwłaszcza, że jeszcze przed sezonem, po kontuzji Benjamina nikt ich nie traktował serio ).
Slusznie już ktoś zauważył, że mecze playoffs, a szczególnie SB rządzą się swoimi prawami. Nerwy, presja, czasem pierwsza akcja zmienia całkowicie przebieg meczu. Również i w tym przypadku nie doszukiwałbym się faworyta, ale nie ukrywam, że chcialbym wygranej ekipy z Charlotte, a przede wszystkim dobrego, emocjonującego spotkania.
" Talent sets the floor, character sets the ceiling " - Bill Belichick.

maui

• Ulubiona drużyna: Los Angeles
  • Ulubiony zawodnik: Mariota

Post5 lut 2016, o 10:06

kaliber napisał(a):Broncos pokazali potęgę w defensywie a para Miller-Ware może załatwić każdy pocket.

Jedna sprawa o którą się obawiam jako osoba kibicująca w tym meczu Broncos to fakt, że Newton to jest koleś, który potrafi biegać, potrafi podać w biegu, a poza tym jest duży i nie boi się iść na kontakt. To może być zagrożenie gdy defensywa Denver będzie nękać pocket Panthers. Z Patriots było o tyle łatwiej, że Brady specjalnie mobilny nie jest. Dlatego tutaj kluczowe będzie też wyłączenie gry biegowej RB i Newtona. Ale mam nadzieje, że Kubiak zdaje sobie z tego sprawę.

Inna istotna kwestia to Manning, który zwłaszcza na początku meczu powinien grać bez żadnego ryzyka, tylko w miarę pewne, bezpieczne zagrywki. Szczególnie na jakieś krótkie/średnie podania w strefę Kuechly'ego trzeba uważać. To właśnie przechwyty ustawiały ofensywę Panthers w ostatnich meczach, to one dawały jej wiatr w żagle. Gdy trzeba było zdobywać teren z własnej połowy z dobrą defensywą (Seahawks) to już tak dobrze nie było. Ale mam nadzieje, że i z tego Kubiak i ofensywni trenerzy zdają sobie sprawę.
all across the world

OaRaiders_

Post7 lut 2016, o 21:12

Witajcie.
Informacja techniczna, ustawiłem na godzinę 0:25 post na fb NFl24.pl związany z meczem Super Bowl, tak więc już teraz zapraszam do dyskusji w trakcie meczu!
Wielu emocji, pozdrawiam! :)

PyjterSothis

• Ulubiona drużyna: NEW ENGLAND PATRIOTS
  • Ulubiony zawodnik: T.Brady

Post7 lut 2016, o 22:18

to już tuż tuż :D W związku z czym moja opinia podzielona na kilka części :D

1. Kibicowsko - chyba najgorszy dotąd SB po tym względem w mojej "karierze" (no może na równi z Ravens-49ers).
Jako Patriots Fan kompletnie mi nie po drodze z kibicowaniem Broncos. No bo jak można kibicować największemu QB rywalowi Tomka B. ? Jak tu kibicować drużynie z którą Pats przewalili ostatnio dwa finały AFC?? No jak?? No poza tym Broncos nie lubię i tyle (może z sympatii do Raiders?).
Z drugiej strony moją drugą ulubioną drużyną w NFL są TB BUCS ,a i Saints bardzo lubię z uwagi na D. Breesa i SB XLIV do którego mam mega sentyment. No więc jak trzymać kciuki za Panthers?? No jak??? No i ni pierona nie przepadam za Newtonem.
Dylemat potworny Panowie :-) Choć dobrze że nie mamy SB w wersji NY JETS - NY Giants bo wtedy kibicowałbym reklamówką w przerwach:-).

2. Sportowo
Powtarzam od dłuższego czasu, że nie pamiętam drużyny która swoją grą tak NIE zasłużyła na występ w SB jak Broncos w tym roku. OK mają genialną defensywę ale cała reszta to dramat kompletny, a jednak się udało. Przypominają mi reprezentację Hiszpanii bodajże z mundialu w RPA która męczyła wszystko po 1-0 i wygrała.
Z drugiej strony drużyna która zasłużyła najbardziej ze wszystkich ekip na ten dzień. Byłem nastawiony do nich sceptycznie, ale w PO pokazali, że zasłużyli jak nikt na ten dzień. (Chyba strasznie są dumni w Atlancie, że wygrali ten jeden mecz). Carolina wygląda na papierze o klasę lepiej niż Broncos i trudno się z typowaniami nie zgodzić, są mega faworytem.

3. "Szósty zmysł"
Mam jakieś takie dziwne przeczucie, że Peyton zagra ostatnie Rodeo i .... właśnie spadnie szybko z Bronco lub go ujarzmi??hmmm jakoś tak na niespełna 3 godziny przed SB przeczucie mówi mi wygrają minimalnie Broncos.....Będzie ten piękny amerykański scenariusz:-)
A może jednak scenariusz legenda przekazuje młodemu QB panowanie w lidze??

Będzie to chyba mój drugi SB bez jakichś większy kibicowskich emocji więc życzę sobie i Wam dobrego meczu trzymającego w napięciu do ostatnich sekund.
Wingsy zamarynowane, piwo schłodzone, snaki przygotowane, jutro wolne w robocie więc trzeba się cieszyć.
Dobrego SB !!!

ps, Mecz oglądam w koszulce z SB XLIV na której obok Breesa zdjęcie Peytona, ciekawe czy coś to znaczy?? :shock:
ps2, Zapraszam na twittera #nflpl będzie się jak zwykle dużo działo podczas meczu.
PATRIOTS potem długo, długo nic i sympatia do: TB Bucs, Packers, Seahawks, Saints i Raiders :twisted:

krisow

Post8 lut 2016, o 02:26

Nerwy, niepewność w grze obu QB, ale straty Panthers robią różnicę. Pewnie będzie już nerwowo do końca. Carolina potrzebuje jakiegoś ładnego posiadania z TD na zakończenie, aby złapać rytm ofensywny. 3down to domena Broncos. Rivera musi coś w przerwie wymyślić. Plus jest taki, że złapali już to INT na Manningu i nie dali zdobyć punktów z przyłożeń w swoim red zone.
Obrazek
"Keep pounding!"

kaliber

• Ulubiona drużyna: Cincinnati Bengals
  • Ulubiony zawodnik: E.Smith,T.Brady

Post8 lut 2016, o 02:32

Na razie teoria o tym, że Panthers to nuworysze na takim poziomie się sprawdza ale Bronocos niewiele w sumie z tego uzyskali. Wynik jest bliski a kto wie czy odprawa w szatni Caroliny nie będzie kluczowa dla dalszych wydarzeń. Jak do tej pory mamy mecz dwóch świetnych defensyw i Taliba, który ma coś z głową nie tak i w sumie sam trochę rozpędził rywali do punktów.
Bengals nr 1! Ponadto sympatyzuję z Cowboys,Patriots,Lions,Seahawks.

osinho

• Ulubiona drużyna: Arizona Cardinals
  • Ulubiony zawodnik: Larry Fitzgerald

Post8 lut 2016, o 02:41

przebieg pierwszej połowy bez większych niespodzianek, miał być mecz defensywy i jest, do końca powinno być ciekawie, ale nie można wykluczyć, że któraś z drużyn wystrzeli bądź padnie (patrz Peyton)

krisow

Post8 lut 2016, o 03:19

Uhh... wszystkie drobne detale na korzyść Broncos. Nie zdobywają yardów, ale co tylko Panthers zdobędą yardy, tracą piłkę... Szala zwycięstwa przechyla się coraz bardziej zdecydowanie.
Obrazek
"Keep pounding!"
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do NFL